Plánovaný výpadek clusteru metacloud-dukan

24.-27.3.2015 - Plánovaný výpadek clusteru metacloud-dukan

Vážení uživatelé!

Dovolte nám, abychom vám oznámili plánovanou odstávku clusteru 'metacloud-dukan', který představuje část fyzických uzlů v MetaCloudu. Jedná se o poslední v sérii větších odstávek, při nichž jsme postupně rozšiřovali, modernizovali a fyzicky přesouvali cloudovou infrastrukturu. Odstávka proběhne od 24. do 27. března a budou při ní zastaveny všechny virtuální stroje běžící na uzlech 'dukan{1..10}.ics.muni.cz'. Hlavní změnou bude změna hypervizoru z XEN na KVM, čímž se virtualizační technologie používaná na prostředcích MetaCloudu po několika letech konečně sjednotí.

Jak poznat, že se odstávka týká právě vašich virtuálních strojů

Ve webovém rozhraní OpenNebuly si můžete zobrazit seznam všech svých virtuálních strojů (Virtual Resources → Virtual Machines). Sloupeček 'Host' obsahuje název uzlu, na němž virtuální stroj běží. Plánovaný výpadek se dotkne virtuálních strojů běžících na uzlech dukan{1..10}.ics.muni.cz. V tabulce se dá vyhledávat i s pomocí editačního okna 'Search' v horní části stránky.

Co se bude s virtuálními stroji při odstávce dít

Virtuální stroje bude třeba zastavit. Velkou pomocí nám bude, pokud své stroje zastavíte sami před skončením pracovní doby v pondělí 23. 3. Jinak začneme virtuální stroje zastavovat a odsouvat do úložiště se začátkem odstávky. Po skončení odstávky vás budeme informovat e-mailem a vy budete moci své virtuální stroje začít znovu spouštět. Jelikož na uzlech dojde ke změně hypervizoru z XEN na KVM, mohou některé stroje mít při opětném spuštění problémy. Pokud byste pozorovali v chování svých strojů cokoli neobvyklého, neváhejte se na nás obrátit. Plnou kompatibilitu stávajících strojů s KVM bohužel není možné ověřit jinak než experimentálně. S jistotou lze tvrdit pouze to, že potíže nenastanou u standardních obrazů MetaCentra, protože ty jsou na provoz s KVM připraveny. Děkujeme vám za porozumění. Po skončení tohoto výpadku již další odstávky v dohledné budoucnosti neočekáváme.

S pozdravem,
MetaCloud

 


Ivana Křenková, Tue Mar 10 15:50:00 CET 2015