Nejpokročilejší systém pro AI a dva nové clustery pro náročné výpočty v MetaCentru

Nejpokročilejší systém pro AI a dva nové clustery pro náročné výpočty v MetaCentru

Vážení uživatelé,

s radostí oznamujeme, že jsme do MetaCentra pořídili nový velice zajímavý HW.

Více informací najdete také v tiskové zprávě e-INFRA CZ "Vědci v ČR získali nejpokročilejší systém pro AI a dva nové clustery pro náročné technické výpočty"

 

1) NVIDIA DGX H100

Masarykova univerzita (CERIT-SC) se stala průkopníkem v oblasti podpory umělé inteligence (AI) a výkonné výpočetní technologie díky instalaci nejnovějšího a nejvyspělejšího systému NVIDIA DGX H100. Jedná se o první zařízení tohoto typu v celé ČR (a Evropě), které přináší extrémní výpočetní sílu a inovativní možnosti pro výzkum.

Díky nejnovější architektuře GPU NVIDIA Hopper DGX H100 disponuje osmi pokročilými grafickými procesory NVIDIA H100 Tensor Core, každý s GPU pamětí 80 GB. Umožňuje tak paralelní zpracování obrovských datových objemů a výrazně urychluje výpočetní úlohy.

 

Konfigurace systému NVIDIA DGX H100 capy.cerit-sc.cz

Server DGX H100 je dodáván s předinstalovaným softwarovým balíčkem NVIDIA DGX, který obsahuje komplexní sadu softwarových nástrojů pro hluboké učení, včetně předkonfigurovaných prostředí.

Stroj je přístupný na požádání ve speciální frontě gpu_dgx@meta-pbs.metacentrum.cz.

 

Pro přístup žádejte na adrese meta@cesnet.cz. V žádosti popište důvody pro přidělení tohoto zdroje (potřebnost a schopnost efektivního využítí. Zároveň popište stručně očekávané výsledky, předpokládaný objem zdrojů a časový rozsah potřebného přístupu.


2) Clustery TURIN a TYRA

Kromě toho mohou uživatelé MetaCentra začít využívat dva zcela nové výpočetní clustery, které pořídíl CESNET. První byl zprovozněn v Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR v Praze-Krči pod názvem TURIN a druhý na Ústavu výpočetní techniky Masarykovy univerzity v Brně pod jménem TYRA.

Pražský cluster TURIN má 52 uzlů, z nichž každý disponuje 64 jádry CPU a 512 GB RAM. Jeho brněnský kolega TYRA je tvořen 44 uzly a jinak s totožnou technickou specifikací.

Oba clustery jsou osazeny procesory AMD společně s technologií AMD 3D V-Cache. Jde o nejvýkonnější serverové procesory určené pro náročné výpočty.

Konfigurace clusterů turin.metacentrum.cz a tyra.metacentrum.cz



Kompletní seznam aktuálně dostupných výpočetních serverů je na https://metavo.metacentrum.cz/pbsmon2/hardware.


S přáním příjemného počítání,

MetaCentrum

 


Ivana Křenková, Mon Jun 05 23:40:00 CEST 2023