Zpřístupnění HSM datových úložišť CESNET v Plzni

Zpřístupnění HSM datových úložišť CESNET v Plzni

Datový prostor na hierarchickém úložišti v Plzni je nyní přímo přístupný ze všech strojů MetaCentra. Úložiště je připojeno v adresáři /storage/plzen2-archive/home/

Úložiště se hodí zejména pro odkládání archivních dat, se kterými se již aktivně nepracuje. Nepoužívejte jej pro živá data nebo pro data, nad kterými se bezprostředně provádějí výpočty. Úložiště je hierarchické, to znamená, že systém automaticky přesouvá déle nepoužívaná data na pomalejší média, v tomto případě magnetické pásky. Data jsou přitom stále pro uživatele viditelná v souborovém systému, jen je třeba počítat s tím, že přístup k dlouho nepoužitým datům může být pomalejší.

Uživatelé z virtuální organizace MetaCentrum mají k dispozici diskový prostor s kvótou 5 TB, starší data jsou přesouvána na pásky. Kvóta může být na požádání navýšena, případně lze přímo na úložišti ručně vyvolat migraci dat na pásky, což uvolní diskový prostor.

Dalším důsledkem speciálního režimu tohoto úložiště je, že nezapadá přesně do zvyklostí, jak se v MetaCentru pracuje s diskovými poli. Jeho specifika:

Dokumentaci k adresářové struktuře najdete na http://du.cesnet.cz/wiki/doku.php/navody/home-migrace-plzen/start
Kompletní dokumentaci úložiště na https://du.cesnet.cz/wiki/doku.php/navody/start

Úložiště je provozováno Oddělením datových úložišť CESNET, http://du.cesnet.cz. S dotazy a žádostmi na uživatelskou podporu se obracejte na podporu MetaCentra meta@cesnet.cz.

 

 


Ivana Křenková, Fri Jul 05 13:19:00 CEST 2013