Přechod na novou OpenPBS a Debian12

Přechod na novou OpenPBS a Debian12

Na začátku března jsme informovali o zahájení přechodu na novou PBSPro —> OpenPBS.

Pokud se tak již nestalo, používejte pro své úlohy nové OpenPBS prostředí pbs-m1.metacentrum.cz. Pokud nechcete ve svých skriptech nic měnit, zadávejte úlohy dočasně z nového frontendu zenith nebo z přeinstalovaných frontendů nympha, tilia a perian běžících v novém OpenPBS prostředí (už s OS Debian12). Ostatní frontendy budeme převádět postupně.

Seznam dostupných frontendů včetně aktuálního OS najdete na stránce https://docs.metacentrum.cz/computing/frontends/

Přístup k nové PBS je možný také z ostatních frontendů,  je však nutná aktivace modulu openpbs (module add openpbs).
 

Problémy s kompatibilitou některých aplikací s OS Debian12 průběžně řešíme rekompilací nových SW modulů. Pokud narazíte na problém u své aplikace, vyzkoušejte přidání modulu debian11/compat na začátek spouštěcího skriptu (module add debian11/compat). Pokud problémy přetrvávají (chybějící knihovny atd.), dejte nám vědět na meta(at)cesnet.cz.

Nyní je v novém OpenPBS prostředí k dispozici cca polovina clusterů, na reinstalaci dalších intenzivně pracujeme. Čekáme na doběhnutí úloh. Přehled strojů s vlastností Debian12: https://metavo.metacentrum.cz/pbsmon2/props?property=os%3Ddebian12

Zda se Vaše úloha spustí v novém OpenPBS prostředí můžete vyzkoušet v Sestavovači qsub: https://metavo.metacentrum.cz/pbsmon2/qsub_pbspro

Aktuální informace o migraci najdete v dokumentaci https://docs.metacentrum.cz/tutorials/debian-12/ (postup migrace zde aktualizujeme).


Ivana Křenková, Mon Apr 08 15:35:00 CEST 2024